(004) 0733 311 177

Top 5 locuri de vizitat in Ploiesti

catedrala

Toamna si-a facut simtita prezenta pretutindeni, iar natura si-a imbracat hainele aramii cu nuante rosiatice si galbene, asteptandu-ne sa ne bucuram de noul sau colorit in excursii, plimbari si vacante.

O destinatie interesanta este orasul Ploiesti, oras ce isi pastreaza nostalgia trecutului si al carui stil arhitectural interbelic se imbina armonios cu stilul modern si care are de oferit numeroase atractii tuturor turistilor si trecatorilor.

Ploiestiul, unul dintre orasele cele mai importante ale tarii, se afla la cea mai mica distanta de capitala, si cu toate ca pe parcursul a patru secole a avut stranse legaturi cu aceasta, el si-a pastrat personalitatea.

Un loc cu rezonanta spirituala ce se afla situata in inima orasului este Catedrala Sf. Ioan Botezatorul. Construita intre anii 1923-1930 dupa planurile arhitectului Toma Socolescu, catedrala ploiesteana ne intampina prin maretie – turnul ce masoara 60 de metri situat deasupra pronaosului, iar toate icoanele din biserica sunt impodobite in argint aurit.

Halele Centrale din Ploiesti, emblematice de atlfel, reprezinta centrul gravitational al orasului dintotdeauna. Amplasata langa vechiul Obor, cladirea Halelor Centrale, a fost proiectata in anul 1925 de catre cunoscutul arhitect prahovean Toma Socolescu, in scopul organizarii mai judicioase a comertului cu bunuri alimentare.
Lucrarile, incepute in anul 1929 s-au finalizat in 1935, an in care s-a si dat in folosinta cladirea.
In zilele noastre, scopurile cladirii au ramas neschimbate, dar Halele Centrale au fost trecute in randul Monumentelor Istorice, si reprezinta unul dintre edificiile de marca ale municipiului Ploiesti.

Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova se afla in apropierea Halelor Centrale si are o puternica incarcatura simbolistica in paginile orasului Ploiesti.
Muzeul este gazduit de Palatul Culturii din Ploiesti, construit in stil neoclasic, in 1872. Acesta prezinta geografia-geologia zonei dintre Dambovita si Ramnicu Sarat, colectii de plante superioare, moluste si fluturi exotici.

Iubitorii poeziei se vor regasi in cadrul Casei Memoriale Nichita Stanescu, casa in care poetul Nichita Stanescu si-a petrecut atat copilaria, cat si adolescenta si casa in care si-a descoperit talentul literar.
Casa memoriala „Nichita Stanescu” a fost inaugurata in anul 2002 si apartine de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. Casa a fost ridicata in perioada 1926-1927, la initiativa bunicului poetului, Hristea Stanescu.

Cunoscut si ca orasul petrolului, Ploiesti gazduieste Muzeul Petrolului, care a fost inaugurat in octombrie 1961 si are un patrimoniu estimat la peste 8.000 de piese muzeale. Este singurul muzeu de acest gen din România, infiintarea sa la Ploiesti fiind o recunoastere a statutului orasului in cadrul industriei petroliere din tara noastra. Printre cele mai importante exponate se gasesc: utilaje de foraj din lemn sau metalice din secolul al XIX-lea, panouri exemplificand sistemul de solventare selectiva cu dioxid de sulf, inventat de Lazar Edeleanu, harti geologice, mostre mineralogice, felinare cu petrol, precum si macheta primei instalatii de foraj mecanic folosita in Romania. Totodata, in patrimoniul Muzeului Petrolului se gaseste un fond foarte bogat care cuprinde brevete de inventie, lucrari stiintifice ce descriu istoricul fabricarii parafinei, uleiului, benzinelor, albume, scrisori si fotografii document ale lui Lazar Edeleanu (considerat fondatorul petrochimiei romanesti si universale).

Bucurati-va de cele mai frumoase momente alaturi de cei dragi in vacanta cu Inchirieri Auto Ploiesti, care va pune la dispozitie masini de inchiriat pentru a petrece clipe minunate si a crea amintiri de neuitat!

Comments

comments

This entry was posted in Ploiesti and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.